Nemzetközi Földmegfigyelési rendezvénysorozat házigazdája volt a PTE

Nemzetközi Földmegfigyelési rendezvénysorozat házigazdája volt a PTE

Beküldte: Orosz Dániel

Rangos, nemzetközi földmegfigyelési rendezvénysorozat zajlott a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán 2017. június 16 és 23 között. Az Európai Űrügynökség (ESA), a NASA és a Prágai Károly Egyetem közreműködésével szervezett események két programot fűztek össze.
A Trans-Atlantic Training keretében 15 országból érkezett 45 fiatal szakember ismerkedett meg a földmegfigyelés legújabb módszereivel. A számítógép laborban zajló kurzuson a NASA, ESA szakemberei mellett piaci szereplők szintén ismertették gyakorlati tudásukat (Google, sarmap SA). Ezt az eseményt követte a délkelet-európai szakember találkozó, ahol további nemzetközi intézetek (CS-France, IIASA, CBK, CERTH, CzechGlobe, SRCA, SSAU, NIBIO, GSCE, stb)   mutatták be az űripar ezen szegmensének innovatív eredményeit.
A szakmai fórumnak, amit több mint 100 résztvevő látogatott meg 21 országból, a fő szponzora a START alapítvány volt az Egyesült Államokból. Továbbá nemzetközi cégek (Eurosense, Airbus, IT Services) és hazai vállalkozások (Mecsekerdő Zrt, Environsense Kft, GeoIQ Kft, Admatis Kft, Kőmérő Kft, Novro Kft, Terran Kft) is támogatták a színvonalas lebonyolítást a Természettudományi Kar szervezeteivel közösen (Szentágothai János Szakkollégium, Földtudományok Doktori Iskola).